Röda Gravensteiner

Gravensteiner är en av våra äldsta äppelsorter. Härstamningen är oklar det finns olika versioner om varifrån sorten kommer. En uppgift är att ympkvistar av en italiensk sort, som heter Ville blanc, skulle tagits till slottet Graasten i Slesvig. Detta skulle ha ägt rum i slutet av 1600-talet. Enligt en annan berättelse skulle ympkvistarna hämtats från Holland till nämnda slott. Hur som helst spreds sorten till Sverige via Danmark för över 300 år sedan.

Äpplet är stort, högbyggt med tydliga åsar över hela frukten Färgen är antingen helröd eller guldgult med röd färg, ibland med små prickar eller strimmor.
Skalet är fett och glänsande
Gravensteiner är ett mycket saftigt äpple och har en utsökt arom.
Gult, ganska fast fruktkött med syrlig söt smak.

Sorten är ganska ömtålig och bör hanteras varsamt såväl i butik som hemma i köket.

Höstens finaste dessertäpple är det epitet som gärna sätts på Gravensteiner men det passar utmärkt i matlagningen och då i samtliga fall där äpple ingår t ex i sallader, kompotter, kakor, pajer, mos och grytor.

Bästa användningstid är september – början av december.

Kim