Signe Tillisch

Signe Tillisch planterades första gången av greve Tillisch i Danmark och uppkallades efter dennes dotter. I källmaterial kan man hitta att sorten dragits upp genom kärnsådd av länsgreve A. Rantzau Rosenvold. I hans trädgård fanns moderträdet kvar på 1930-talet. Sorten började spridas 1889 och blev snabbt omtyckt i Danmark, Tyskland och Sverige. Den är odlingshärdig ända upp i Norrland.

Äpplet är stort eller mycket stort, runt med tydliga åsar.
Bottenfärgen är ljusgrön eller ljusgul med fina punkter, ibland med en svag skiftning i rött på solsidan.

Köttet är ganska löst, grönt- eller gulvitt, saftigt, sött och lite syrligt.
Skalet är tunt, fett och glänsande. Smaken är söt, svagt syrlig med fin arom.

Signe Tillisch är en mycket god dessertfrukt men passar också ypperligt i matlagning
t ex i sallader, som ugnsstekt, kompott, grytor, pajer och kakor.

Bästa användningstid är oktober – november.

Kim