Körsbär

Körsbär kallas också bigarråer, har odlats i Kina i mer än 4000 år. De var kända hos de gamla grekerna och finns beskrivna av botanikern Theophrastes år 300 f Kr.

Körsbär är egentligen en stenfrukt som är släkt med plommon. Man skiljer bland annat mellan sura och söta körsbär.

Sötkörsbären kan vara gula, gulröda eller mörkröda, nästan svarta. Bigarråer tillhör sötkörsbären och är mycket uppskattade. Sötkörsbären äts mest som färskfrukt.

Surkörsbärsträden är mindre än sötkörsbärens och frukterna är syrliga, mörkröda t ex brunkörsbär och skuggmoreller eller ljusröda t ex klarbär. Surkörsbär används för olika typer av konserver.

Körsbär äts råa, men kan även användas till kompott, marmelad och bakverk.
Körsbärssäsongen är kort, men körsbär kan konserveras länge genom inkokning eller djupfrysning.
Körsbär kan även kanderas och säljs då som cocktailbär, inlagda i sockersirap.

Högsäsong juli-augusti.